fbpx

Problemen met wifi?

Wifi problemen zijn niet fijn, weten waar je huis uit bestaat en wat een wifisignaal kan tegenhouden is daarom van belang. 

Materialen en wifi

Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar er zijn veel materialen die zich tot een vijand van wifi maken. Sommige obstakels slurpen het wifi signaal op, waardoor het signaal niet overkomt. Dit zorgt ervoor dat je geen wifi bereik meer hebt of zeer moeilijke ontvangst. Vijanden van wifi zijn materialen en de meest voorkomende vijand is de onzichtbare: storingen door andere apparaten.

IJzer
Gewapend beton in huis bestaat uit veel bindijzer en een ijzeren wapening. Dit vormt een kooi waardoor de wifi radiogolven en elektromagnetische straling niet kunnen doordringen. Dit maakt ijzer tot een vijand van wifiradiogolven.

Glas
Gewapend en gelaagd glas in ramen en schuifdeuren dempen het wifisignaal. Tegenwoordig zijn de ramen uitgerust met dubbele en driedubbele beglazing. Natuurlijk goed voor extra isolering, helaas minder goed voor het wifisignaal.

”Normale” muren
Gelukkig niet zo erg als het gewapend beton, maar ook “normale” muren dempen de wifigolven. In dit geval wordt er nog enig signaal verzonden, maar deze verzwakt onderweg. Woon je dicht bij anderen, zoals in een rijtjeshuis of in een appartementencomplex, dan zullen er veel wifi signalen zijn die storingen/verlies van signaal  kunnen opleveren.

Magnetron
Hoe makkelijk en handig de magnetron ook is, deze levert ook storingen op in het wifisignaal. Dit komt omdat de meeste magnetrons op dezelfde frequentie zitten, namelijk 2.4 gigahertz.

Water
In alle vormen is water een serieuze verliesbron, doordat de signalen bijna geheel worden opgeslurpt door het water. Dit betekent dat er weinig tot geen signaal door heen komt.

Aluminiumfolie
De beschermlaag onder het parket of de laminaat bestaat ook uit aluminiumfolie en deze stoot signalen af. Wanneer dit op een eerste of tweede verdieping ligt, kan het ervoor zorgen dat er weinig tot geen wifisignaal naar boven komt.

De oplossing

Als je er goed over nadenkt, zijn er nogal wat materialen die zich tot vijanden van de wifisignalen maken. De vraag is dan ook, wat je kan doen om die vijanden uit de weg te gaan. Tenslotte draait het daar om: goede en snelle wifiontvangst.

Multifiber biedt een oplossing in de vorm van een acces point (AP). Een acces point dient altijd bekabeld aangesloten te worden en zendt een apart wifi signaal uit vanaf de router. Wat onze acces point zo speciaal maakt is dat het zelfs de afgeketste signalen weer opvangt en terugzendt over de kanalen die wel doorkomen. Op deze manier heb je dus altijd sterke wifisignalen in huis.

Wel is het belangrijk te kijken naar de plaatsing van het access point: plaats het zo centraal mogelijk met zo weinig mogelijk belemmeringen tussen zender en ontvanger. Wil je genieten van je tuin en daar ook volop wifisignaal hebben, dan adviseren wij om met een point-to-point signaal te werken. Simpel gezegd van A naar B(eter): door twee acces points aan elkaar te linken, heb je daartussen altijd voldoende signaal, bijvoorbeeld: een in je huis en de andere in het tuinhuisje.

Neem contact met ons op als je even wilt sparren en om zo te weten te komen of een acces point ook in jouw voordeel kan werken. Onze supportmedewerkers helpen je graag met het juiste advies.