Wifi in huis

.

Wat is wifi?

Wifi is een technologie waarmee je draadloos internet mogelijk maakt. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te ontvangen en te versturen. Grote kans dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Dat is handig, omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. Je hoeft niet meer, zoals vroeger, ruzie te maken over de internetkabel. Naast tablets, laptops en smartphones, worden tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven, wasmachines en zelfs koelkasten op wifi aangesloten.

Hoe werkt wifi?

De meeste routers die je van een provider krijgt, zijn  standaard voorzien van wifi,  ook wel een draadloze router genoemd. Deze router zendt dus al een wifisignaal, die door je telefoon of tablet wordt ontvangen. Om je wifinetwerk in huis te verbeteren of vergroten is het mogelijk een acces point te installeren op de plek waar de wifi minder bereik heeft. Het acces point is met een ethernetkabel aangesloten op de router die je al in huis hebt. Via radiogolven verstuurt het acces point gegevens, die door de lucht bij jouw laptop of smartphone terecht komen. Omdat er in jouw apparaat een wifichip zit, worden de gegevens ontvangen en zendt het zelf ook weer signalen terug naar het acces point.

Belangrijk om te weten is dat een acces point een apart wifi signaal uitzendt van de router die je al in huis hebt staan. De twee apparaten (router en acces point) werken het beste als ze een eindje uit elkaar staan zodat ze elkaar niet ‘storen’.